Sara Bosman © 2010, sarabosman@yahoo.com 

 

ACTIA is uitgegroeid tot de ACT Academie!

 

De nieuwe website is

 

www.ACT-academie.be

 

 

 

 

 

ACTIA is uitgegroeid tot de ACT Academie!

Ga naar de nieuwe website via deze link.

 

 

 

 

I. Hieronder vindt u een aantal kenmerkende citaten uit de evaluatievragenlijsten die werden afgenomen bij afloop van de ACT-cursussen.

 

II. Onderaan deze pagina vindt u reflecties over de verschillende ACT-workshops voor hulpverleners.

 

I. Evaluaties van de ACT-cursus 'Piekeren & angst'

 

Kan je in je eigen woorden beschrijven wat je in de cursus hebt geleerd?

 

- Een man die erg perfectionisch was, veel piekerde, een zeer groot verantwoordelijkhedisgevoel had en graag de controle behield over alles:

Een eerste belangrijke ervaring was voor mij de rustige en kalme manier waarop allerlei zaken werden benaderd in de cursus. Ik merk dan ook dat ik de laatste tijd veel meer in staat ben om iets milder te zijn t.o.v. van alles wat zich rondom mij afspeelt. De ACT-cursus heeft zeker en vast ook mijn blik op de wereld verruimd. Ik heb ook geleerd om mijn gedachten, mijn gevoelens en mijzelf te relativeren.

Ik heb bovendien een heleboel nieuwe redenen ontdekt om er iets moois van te maken in dit leven.

Het allerfijnste is eigenlijk dat ik mezelf herontdekt heb. Waarden die volledig op de achtergrond waren terechtgekomen, beginnen nu stilletjes aan weer een belangrijke plaats in te nemen in mijn leven.

Ik voel echt dat ik weer op het goede spoor zit.

 

- Een jonge vrouw die zich oorspronkelijk had aangemeld met autovrees en paniekaanvallen:

"Beter leren omgaan met moeilijke gedachten, ze proberen te aanvaarden en niet onmiddellijk te panikeren als ze onaangenaam zijn. Dit is nog steeds moeilijk maar als je je gedachten niet al te serieus neemt kan je er beter mee omgaan."

 

- Een vrouw van middelbare leeftijd met CVS:

"Ik ben veel rustiger geworden, kan mijn piekergedachten gemakkelijker defuseren, vind het leuk om korte meditaties te doen tijdens de dag. Ik observeer veel breder!! Kan mijn situatie beter accepteren!! Kortom, de cursus heeft me heel erg geholpen en ik wil dit blijven doen voor de rest van mijn leven!! Bedankt!!"

 

- Een vrouw die het moeilijk had om met emoties om te gaan en uit elkaar aan het gaan was met haar partner:

"De (her)ontdekking van de waarde “zelfzorg” was de belangrijkste les voor mij en vooral hoe ik met kleine stappen er naartoe kan leven.

Hiernaast kan ik makkelijker omgaan met opkomende storende gedachten."

 

- Een jonge vrouw die last had van depressieve en angstgevoelens, lichamelijke stressklachten, teveel piekerde en op zoek was naar rust:

"Geleerd om rustiger te worden, om alles beter te relativeren, meer "hier en nu" te leven... Heb meer inzicht gekregen in mezelf en hoe ik mijn controledrang of piekerangsten beter kan aanpakken.

Heb geleerd dat ik mok, waarden beter en écht moet naleven, dat ik er zeker beter van word, dat voel ik al!

Vooral beter inzicht gekregen in 't leven en hoe ik 't leuker en makkelijker kan aanpakken! Allemaal zee positief!! :-)  "

 

- Een vrouw die veel last had van stress, de neiging had zichzelf voorbij te lopen en er lichamelijke klachten door had:

"Ik heb leren relativeren, waarderen en ik weet nu wat ik zelf wil en hoe ik daar naartoe kan werken. Mijn leven lijkt nu niet meer zo complex. Bij twijfel of onzekerheid weet ik nu dat er middelen zijn om dit op een andere manier te bekijken. De barrières die ik nu tegenkom zijn niet meer de barrières van vroeger. Ik zie vele dingen nu anders, op een andere manier, en ik kan mijn gedrag hier ook aan aanpassen. De grijze mist/zone is er soms nog wel maar niet zoals voorheen."

 

- Een vrouw met paniekaanvallen en angst voor ziekten:

Verleden en toekomst minder op het voorplan plaatsen en meer bewust en aandachtiger aanwezig zijn in het nu. Mild zijn voor anderen en voor mezelf.  

Traagheid, rust en ontspanning een meer  prominente plaats geven. Trouw aan en in voeling blijven met mezelf en werken aan m'n waarden ook in moeilijke en/of pijnlijke omstandigheden, dat geeft positieve energie.

Onderweg zijn is boeiender dan aankomen.

 

Hoe heb je je in de groep gevoeld? Heeft dit een rol gespeeld in jouw proces? Was er voldoende veiligheid?

 

- Ik voelde me goed in de groep hoewel ik zelf weet dat ik niet actief heb meegedaan tijdens bv. beantwoorden van vragen, uitwerken van voorbeelden. Dit heeft inderdaad een rol gespeeld in mijn proces. Ook te weten dat er andere personen aanwezig waren met gelijkaardige problemen. De les zelf was een rustpunt in een werkweek. Alles nog eens op een rijtje zetten en tijdens de les beseffen dat ik toch wat vooruitgang maak. Ik voelde me veilig.

 

- Vanaf de eerste sessie vond ik een aangename sfeer terug in de groep. Er was motivatie, wederzijds begrip, respect, enz… allemaal stuk voor stuk waarden die ik enorm belangrijk vind.

Je werd ook nooit onder druk gezet om iets wel of niet te zeggen.

De grote meerwaarde van een groepscursus is natuurlijk het gevoel dat je krijgt dat je blijkbaar niet de enige bent die de weg een beetje kwijt is. Er heerste dan ook regelmatig een gelijkgestemd gevoel in de groep.

 

- De groep voelde vertrouwd aan, alsof we allemaal hetzelfde doormaakten. Het was aangenaam om niet alles tot in detail te moeten uitleggen, 2 woorden volstonden om elkaar te verstaan.

Dit heeft me zeker toegelaten om mij open te stellen.

- Zeer positief gevoel binnen de groep.

 

- Ik voelde me super in de groep, heb er ook een paar hele leuke mensen ontmoet, waarmee ik zeker contact mee wil houden!! Tof!!

 

- Ik heb me in de groep zeer op mijn gemak gevoeld, we zijn er allemaal om er beter van te worden. De groep heeft zeker geholpen. Dit door ieders eigen ervaringen te horen en daar meer van op te steken... Voelde me zeker veilig in de groep.

 

- De groep biedt "de troost van de herkenning" en geeft daardoor een veilig gevoel en dat is precies de meerwaarde ervan tov een individuele begeleiding.

Bij individuele therapie kan je dieper ingaan op de persoonlijke materie, toch biedt de groep daartegenover het voordeel dat hij ahw bijna werkt als een defusietechniek (een techniek om afstand te nemen van gedachten): ik merk op dat ik niet alleen de gedachte heb dat…

 

 

Andere opmerkingen:

 

- Reeds na de eerste sessie ben ik in positieve zin beginnen evolueren. De aangeleerde meditatiesessies hielpen mij om volledig tot mezelf te komen. Ik heb mijn ervaringen vanaf de eerste dag ook gedeeld met mijn echtgenote. Zij gaf ook steeds een positieve feedback zodat mijn motivatie alleen maar groter werd.

Nu de cursus er bijna opzit, heb ik het gevoel dat er een nieuwe wereld voor mij aan het opengaan is. Ik ben wel realistisch genoeg om te weten dat ik ook nog regelmatig zal hervallen in mijn oude gewoontes, maar ik heb in de ACT-cursus ook geleerd dat dit helemaal niet erg is.

Het voornaamste effect dat ik nu kan voelen, is dat ik op veel vlakken veel rustiger ben geworden.

 

- Meer genieten van simpele dingen, vb; genieten dat mijn katje met haar balletje speelt!

 

- Ik ben in eerste instantie eigenlijk trots op mezelf dat ik de cursus heb gevolgd en ook heb afgemaakt. Ik heb mezelf leren kennen en ook mijn gedragspatroon aangepast.

 

- Als ik iets leuks doe waarbij ik wil genieten, en ik voel me wegdromen of ik begin te piekeren, dan roep ik me echt terug naar het hier en nu, ik probeer alle zintuigen te gebruiken, ruiken, voelen, kijken...ik ga regelmatig in mijn tuin rond en voel en ruik aan nieuwe plantjes en bloemetjes.

 

- Ik ben zeer tevreden over de manier waarop deze cursus werd gegeven. Langs de ene kant was het niet te belerend of paternalistisch en anderzijds werd er een duidelijk gestructureerde koers gevolgd. Ik denk en ik hoop dat elke deelnemer aan deze cursus iets positiefs aan deze 8 weken heeft overgehouden.

 

- Ik merkte het eerste effect van de cursus al na de 2de sessie maar meer na de 3de en 4de. Ik merkte dat de meditatie me een goede sturing gaf om alles beter te plaatsen.

Ik probeer om van alles bewuster te zijn. Ik pas de technieken dan toe waar nodig.

De cursus heeft me bewuster gemaakt van 't hier en nu, heeft me rust gegeven in mijn hoofd en maakt elke dag gemakkelijker om door te komen.

 

-De cursus heeft voor mij vooral gewerkt als katalysator en eye-opener: ze heeft "weten" concreter gemaakt en me aangezet tot handelen (bv. ik weet dat sociale contacten goed voor me zijn dus ik bel die vriendin op) en heeft me ook aangespoord om meer te willen "weten" (ook verder dan de cursus en de syllabus gaan zoeken) om ook dit "weten" weer  te concretiseren in daden.

Ze heeft me terug op het spoor gezet en me een stukje meer bagage gegeven  om ook de "reis ernaartoe" de moeite waard te vinden.

Bedankt voor je aandeel daarin, Sara.

 

- Ik sta positiever in het leven, met meer zelfvertrouwen. Ik laat me niet zo snel meeslepen door piekergedachten.

 

- Dat je zelf kan opmerken dat je aan het observeren bent, of dat je je zintuigen gebruikt, dat je het onderscheid kan maken tussen gevoelens, gedachten, piekergedachten...

 

- Vooral opmerkzaam zijn voor zaken die ik als vanzelfsprekend ervaar, zoals de zon, de vogels...

 

- Tijdens mijn wandelingen naar en van het station was ik vroeger gehaast, ik spande toen mijn spieren op. Met de oefening (lichamelijke bewustwordingsoefeningen) merkte ik het verschil tussen een gespannen houding en een ontspannen houding.

Soms betrapt ik mij erop dat ik gespannen ben. Ik merk dit nu sneller op bv. houding van mijn handen….

Ik neem nu ook meer tijd om tijdig ergens te geraken en zorg ervoor dat ik niet meer gehaast moet zijn. Tijdens de wandeling naar en van het station kan ik nu ook genieten van dingen die ik bv. vroeger niet zag of opmerkte.

 

 

Hoe ga je vanaf hier verder gaan met mindfulness en ACT?

 

- Oefeningen geregeld hervatten, blijven leren omgaan met moeilijke gedachten, ze niet al te serieus nemen maar aanvaarden dat ze er zijn!

 

- Ik ga het boek uitlezen en ik wil de cursus samen met een andere cursiste nog eens overdoen onder ons, zodat we erin blijven...

 

- Ik wil sowieso de 2 boeken (uit)lezen en zou in de zomer heel graag aan een retraite willen doornemen.

En indien nodig volg ik de hele cursus opnieuw.

 

- Het perfectionisme, het doorgedreven voorbereiden van dingen die nog moeten komen, het schrik hebben om fouten te maken, die dingen zijn er nog altijd. De hyperventilatie die hieruit voortvloeit, die is ook nog steeds aanwezig.

Maar deze dingen beginnen een minder en minder voorname rol in mijn leven te spelen.

De ACT-cursus heeft mij de andere perceptie gegeven waar ik naar op zoek was. Voordien leek het leven mij een puzzel waar ik verschillende stukken niet kon van terugvinden.

Nu weet ik dat alle stukken op tafel liggen. Ik moet mezelf enkel de tijd gunnen om eerst alle stukjes rustig bij mekaar te zoeken, en pas dan kan ik mijn eigen levenspuzzel beginnen leggen.  Ik mag wel niet de fout maken door te denken dat de puzzel morgen al moet af zijn.

Het belangrijkste voor mij is dat ik weer vertrouwen heb in dit leven, ik weet dat het allemaal goed komt.

Er zijn 4 dingen die ik zeker ga blijven toepassen in mijn leven.

-        Het loslaten van spanningen en negatieve gevoelens

-        Het defuseren van gedachten en gevoelens die niet bruikbaar zijn

-        Contact houden met het hier en nu

-        Leven in het teken van mijn eigen waarden 

 

- Ik heb mijn actieplan klaar en weet nu goed welke waarde belangrijk zijn voor. Ik besef ook dat er monsters zijn maar weet nu hoe ik hiermee moet omgaan. De oefeningen die ik heb geleerd zal ik blijven toepassen. Vooral de ademsruimtes. Het boek “de valstrik van het geluk” zit ondertussen standaard in mijn tas van het werk en kan ik makkelijk lezen tijdens de treinritten.

De syllabus ligt binnen handbereik. 

 

II. Evaluaties van de ACT-workshops voor hulpverleners

 

1. Beginnersworkshop

 

Wat vond je van deze workshop?

- "Levendig, introductie met veel oefeningen. Bijgeleerd over de in integratie mindfulness en CGT."

- "Boeiende workshop met voldoende oefeningen, gericht op eigen ervaring met de principes van ACT. Voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk."

- "Zeer goed. Leerzaam. Je leer het "karakter" van ACT echt kennen."

- "Een geheel beeld van ACT, heel fijn dat alle processen doorlopen werden."

- "Interessant en bruikbaar in de praktijk. Hoewel met enige voorzichtigheid en nood aan verdieping. Woorden gekregen voor een houding die ik impliciet reeds toepaste."

- "Het verder gaan daar waar mindfulness eindigde vond ik erg interessant."

- "Prettige ervaring. Volledige basis. Bruikbaar voor mij. En eigenlijk onmisbaar m.i. tezamen met mindfulness en CGT."

- "Verhelderend, overzichtelijk, goed gesitueerd binnen de gedragstherapie."

 

2. Vervolgworkshop

- "Heel praktisch, goed uitgelegd, oefeningen duidelijk"

- "Goede afwisseling tussen theorie en oefeningen, ruimte voor discussie."

- "Zeer goed, deze 2de workshop heeft voor mij het ACT-idee meer verdiept en meer handvatten geboden."

- "Opnieuw veel bijgeleerd. Zeer ervaringsgericht: veel tools die ons aangereikt werden. Goede sfeer. Ook veel theoretische achtergrond (wat wel nodig is). Dieper inzicht gekregen."

- "Heel boeiend. Mooie balans tussen theorie en praktijk. Interactieve stuk was boeiend, ook de ervaringsgerichte oefeningen. Ik heb nog een hele weg af te leggen vooraleer ik het aan cliënten kan overbrengen maar het lijkt mij bij pubers wel een geschikte manier om met moeilijkheden en problemen te leren omgaan. Mindfulness zei me persoonlijk niet zo veel maar nu zie ik het nut er wel van in."

- "De koppeling tussen theorie en praktijk werd goed gemaakt. Er werd voldoende ruimte gelaten voor eigen inbreng zonder druk te zetten."

- "Erg prettig om veel materiaal te ontvangen!"

- "Ik onthoud ook dat het gaat om een manier om in het leven te staan en vind het een verrijking als persoon  om op deze manier te leren kijken."

 

De meeste cursisten ervaren de workshops ook als uitdagend: ze vragen een persoonlijke inzet en concentratie.

De meeste hulpverleners hebben nood aan nog meer oefeningen, nog meer klinische voorbeelden en zelf inoefenen. Twee dagen zijn te beperkt om een hele nieuwe therapievorm onder de knie te krijgen. In de tweedaagse vervolgopleiding komen al deze dingen aan bod.

 

3. RFT, de theoretische basis van ACT

- "Erg prettig en veel geleerd. Goed gedosserde informatie, goed getimede pauzes. Was een prettige workshop, goede uitleg en kleine dosis humor."

- "Verrijkend, stimulerend. Nieuwe manier van kijken naar 'zaken'. Daagt bepaalde visies uit."

- "Heel boeiend. Ondanks de complexiteit van de materie, toch een verhelderende uitleg en aanzet tot verdere verdieping."

 

4. ACT in de psychiatrie. Aandachtspunten voor patiënten en het multidisciplinaire behandelteam.

- "Herkenbaar. Inspirerend. Erg op de praktijk gericht."

- "Interessante workshop! Erg fijn om abstracte theorie in de concrete praktijk van de psychiatrie vertaald te zien. Erg herkenbaar en bruikbaar."

- "Grondige kennismaking met ACT-principes bij psychiatrische problematieken. Er worden veel facetten en ook valkuilen aangeraakt er werkt zo interesse voor verdieping."